Sammanfattning av Skid VM 2019

Sammanfattning av VM i längdskidor 2019

Jag tycker att det har varit ett bra mästerskap i längdskidor totalt sätt med dem svenska framgångarna på damsidan, för det har varit jätteroligt. Men det var däremot jättetrist med polisrazzian och efterföljande dopingskandal, men till det positiva istället.

Sprintkvalet gick bra för de svenska åkarna, 7 av 8 uttagna svenskar tog sig vidare till huvudtävlingen. Calle Halfvarsson hade jätte otur då han bröt staven direkt i starten i sin kvartsfinal, och Victor Thorn gjorde ett taktiskt dåligt lopp i sin kvartsfinal. Oskar Svensson tog sig till semifinal som bäste svensk men kvalificerade sig inte för finalen. Efter en av herrsemifinalerna blev ryssen Sergej Ustiugov förbannad på norrmannen Johannes Höstflot Kläbo då han blivit hindrat att komma förbi honom i loppet. Bättre gick det för Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och Stina Nilsson då de tog sig hela vägen till final, men i finalen krokade Maja och Jonna ihop då det skulle avgöras och svenskorna föll. Norskan Maiken Caspersen Falla vann onödigt enkelt guldet före en överlycklig Stina Nilsson som tog silvermedaljen, efter att ha varit skadad i en månad och inte vetat om hon kunde ställa upp på VM eller inte, det var så kul och imponerande tycker jag att det blev medalj för Stina Nilsson för det hade jag inte vågat tro på inför skid VM.

Ebba Andersson blev tyvärr sjuk precis innan skid VM började och fick avstå damernas skiathlon och Charlotte Kalla visste inte hur hennes form var. Det blev inga individuella medaljer för Ebba Andersson och Charlotte Kalla och det var en stor besvikelse både för dem och oss tv tittare. Den svenska VM debutanten Frida Karlsson blev jag väldigt imponerad av. På 10 km klassisk stil, med individuell start utmanade hon till och med Therese Johaug den omöjliga norskan om guldet men svenskan fick ge sig med 12 sekunder. Jag tycker ändå att det var imponerande av debutanten Frida Karlsson att åka hem ett silver till sig och Sverige, hon vann också ett brons på 3 milen. Norskan Therese Johaug vann VM guld både på skiathlon tävlingen och 3 milen i överlägsen stil. Stina Nilsson i team med Maja Dahlqvist vann VM guld i sprintstafetten med Slovenien som överraskande silvermedaljörer och Norge fick bara ett brons.

Damernas stafett blev en rolig tävling för Sverige för en gångs skull. Ebba Andersson och Frida Karlsson gjorde bra ifrån sig på sina sträckor och sen tog Charlotte Kalla över på tredje sträckan och hon åkte ifrån Norge med 18 sekunder. Norge kom så småningom ikapp Sverige men Stina Nilsson hon hängde på bra bakom Therese Johaug. In på upploppet låg Norge först men Stina Nilsson smet förbi på insidan och ohotad kunde hon åka hem VM guldet till Sverige, det är faktiskt första gången i historien som Sverige vinner ett VM guld i dam stafett. Det var fantastiskt och super kul, och äntligen är Norge besegrade i ett VM.

För dem svenska herrarna blev det inga medaljer alls på VM, bästa placeringen var en sur 4e plats i sprintstafetten. På den långa stafetten blev Sverige 5a och Calle Halfvarssons bästa individuella placering blev en 6e plats på 5 milen. Jens Burman var den svensk som hade bäst form med en 10e plats på skiathlon tävlingen, en 11e plats på 15 km klassisk stil med individuell start och Viktor Thorn blev 12a i samma tävling. Jens Burman blev 10a på 5 milen. De norska herrarna tog alla guldmedaljerna på skid VM, det var tråkigt tyckte jag men är man bäst så vinner man guldet och den här gången var det Norge som hade bäst form på sina åkare. Jag blev extra glad då norrmannen Martin Johnsrud Sundby vann guldet på 15 km klassisk stil med individuell start, det var hans första individuella guldmedalj på ett mästerskap så det tyckte jag var extra roligt. Så nu laddar vi om och ser fram emot nästa skid VM om två år.

Recent Posts
Archive